• Koristite vrhunske usluge
  U Vašem domu

  i naručite svoj termin
 • Najkvalitetnija
  Zdravstvena njega

  i kućna posjeta u pogodnostima vašeg doma
 • Najbolja
  Fizikalna terapija

  a sve troškove pokriva HZZO

VAĐENJE KRVI

Opća priprema
Prije vađenja uzorka krvi ispitanik mora biti 8 do 10 sati natašte (voda se smije piti). Dan prije odlaska u laboratorij potrebno je izbjegavati jači tjelesni napor i uzimanje alkohola. Potrebno je izbjegavati sve lijekove 48 sati prije uzimanja uzorka, osim onih koje je liječnik odredio kao obavezne.

Posebna priprema
Određivanje masti u krvi
Ispitanik mora biti 12 sati natašte, a 24 sata prije vađenja krvi dobro je jesti laganu, nemasnu hranu (ne uzimati mlijeko i mliječne proizvode, pržena jela, jaja, masno meso, bijeli kruh, masnoće, slastice). 48 sati prije vađenja valja izbjegavati svaki veći fizički napor i uzimanje alkohola.

Određivanje željeza u krvi
Bolesnicima na terapiji željezom krv se uzima 10 dana nakon peroralnih, 3 dana nakon intravenoznih i mjesec dana nakon intramuskularnih preparata željeza. Potrebno je izbjegavati sve lijekove 48 sati prije uzimanja uzorka (osim onih koje je liječnik odredio kao obavezne). 24 do 48 sati prije odlaska u laboratorij ne piti sokove obogaćene vitaminima te kupinovo vino.

Provođenje testa oralne podnošljivosti glukoze (OGTT)
Test započinje ujutro između 7 i 8 sati, a bolesnik prije vađenja mora biti najmanje 8, a najviše 14 sati natašte. Tri dana ranije bolesnik je na normalnoj prehrani zasićenoj ugljikohidratima (kruh, tjestenina, krumpir, riža). Za vrijeme testa koji traje 2 sata, bolesnik ne smije pušiti, jesti i piti kavu ili druga pića, niti se izlagati pojačanoj tjelesnoj aktivnosti.

Uzimanje uzorka

Stolica
Sakupljanje stolice za test skrivene krvi u stolici (okultna krv u stolici)
Sakupljaju se uzorci tri uzastopne stolice. Test treba odgoditi ako imate proljev, menstruaciju, krvarenje iz hemoroida ili iz urinarnog trakta. Za pretragu je potrebno nanijeti uzorke tri uzastopne stolice na po tri test-kartona. Test-karton je predviđen za nanošenje 4 uzorka. Svaki dan se koristi jedan kartončić. Nakon što se napiše ime i prezime te datum uzimanja uzorka, treba otvoriti test-karton i priloženim štapićem uzeti uzorak stolice veličine glavice šibice te tanko nanijeti na prvo polje. Na drugo polje nanijeti uzorak s drugog kraja stolice, na iduće s trećeg i zatim na zadnje s četvrtog mjesta. Staviti otklopljeno na sigurno mjesto da se 15-tak minuta posuši, pa zatim poklopiti naneseni uzorak. Zaštititi test-karton od utjecaja topline, svjetla i sredstava za čišćenje. Uzorke sakupljene kroz tri dana dostaviti u laboratorij zajedno, odnosno ako je pretraga u okviru nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, uzorak se u priloženoj vrećici i adresiranoj povratnoj kuverti šalje u pripadajući zavod za javno zdravstvo na očitanje.
Sedam dana prije sakupljanja uzoraka stolice ne preporučuje se uzimati lijekove koji mogu dovesti do krvarenja u probavnom sustavu i pojave krvi u stolici (aspirin, indometacin, fenilbutazon, rezerpin, kortikosteroidi i dr.).
Tri dana prije početka uzimanja uzoraka ne smiju se jesti nedovoljno pečeno ili polukuhano crveno meso (janjetina, govedina), jetreni proizvodi, bijela repa, hren, dinja, lubenica, te uzimati preparati željeza i vitamin C u količini većoj od 250 mg dnevno. To se odnosi i na dodatke hrani koji sadrže askorbinsku kiselinu, limune i naranče, voće i sokove. Npr. prosječna naranča sadrži 70-75 mg vitamina C.
Preporuča se te dane jesti dobro kuhano meso, perad, ribu, žitnu kašu, kuhano voće i povrće, salate, kruh s mekinjama, koštunjavo voće.

Mokraća
Davanje jednokratnog uzorka mokraće
Preporučeno je da se 4-8 sati prije sakupljanja uzorka ne mokri. Mokraću treba sakupiti u čistu, sterilnu i suhu posudu široka grla. Nakon jutarnje toalete spolovila, a prije drugih aktivnosti, prvi se mlaz jutarnje mokraće izmokri u WC, a srednji prikupi u čistu posudu. Ženama se ne preporuča analiza mokraće neposredno prije, za vrijeme i neposredno poslije menstruacije.

Sakupljanje 24-satne mokraće
Sakupljanje mokraće započinje drugom jutarnjom mokraćom, pošto se prva izmokri u WC. Nadalje se tijekom cijelog dana i noći mokri u posudu ili više posuda, a sljedećeg jutra se još doda i prva jutarnja mokraća. Posude (najprikladnije su plastične boce) moraju biti prethodno dobro oprane, a sakupljenu mokraću potrebno je čuvati na hladnom mjestu. Za analizu mokraćne kiseline ili amonijaka u mokraći, potrebno je od laboratorijskog osoblja zatražiti konzervans koji se ulijeva u posude za skupljanje mokraće. Za pretragu porfirina u toku sakupljanja, potrebno je mokraću zaštititi od svjetla oblaganjem posuda crnim papirom ili aluminijskom folijom.

Određivanje hidroksiprolina u mokraći
24 sata prije sakupljanja mokraće zabranjeno je jesti meso, mesne proizvode, ribu, puding, sladoled i ostale proizvode koji sadrže želatinu. Preporuča se jesti jaja, grah, mliječne proizvode, grašak te juhu od povrća.

Krv

Uzimanje krvi iz prsta
Preporuča se uzimanje krvi iz prstenjaka lijeve ruke (ljevacima iz desne), a djeci iz srednjeg prsta. Prethodno je dobro zagrijati ruke zbog bolje prokrvljenosti. Uzorak se uzima snažnim i kratkim ubodom lancete ili lancetara na prethodno dezinficiranu površinu (prva kap krvi se obriše, a zatim se skupljaju sljedeće nadolazeće kapi).

Uzimanje venske krvi
Za uzimanje krvi koriste se jednokratne sterilne igle i epruvete s podtlakom. Pacijent/korisnik zdravstvene zaštite oslobađa jednu ruku, stisne šaku, a podvezivanje omogućuje lakši pristup veni. Nakon završenog vađenja krvi, važno je da pacijent drži ruku ispruženu 5 minuta i da drugom rukom pritisne jastučić vate na mjesto uboda.

OPĆE INFORMACIJE

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak - petak: 07:00 - 15:00

ZDRAVSTVENA NJEGA U KUĆI

Registrirane usluge ugovorene su sa HZZO-om.
Uz odobrenje liječnika osiguranici ne učestvuju u cijeni troška usluge.

Za bolju kvalitetu života.

Za detaljnije informacije nazovite nas s povjerenjem na broj:
+385 (031) 506 250

KONTAKT

INFORMACIJE

Adresa: Frankopanska 91

31 000, Osijek

Croatia

Telefon: +385 (031) 506 250

Email: slanovic@slanovic.hr

Web stranica: www.slanovic.hr